Ерих Марија Ремарк

Ерих  Паул Ремарк рођен је у католичкој породици 22. јуна 1898. године у Осанабрику. За време  Првог светског рата, када му је било 18 година, одлази на фронт, где је убрзо био и рањен. Како би преживео, радио је многе послове, укључујући и посао библиотекара, учитеља, новинара. Након рата мења презиме “Ремарк’’ у “Remarqe”, што је и било првобитно презиме његове породице. 1929. године објављује антимилитаристички роман “На западу ништа ново”, под имено Ерих Марија Ремарк. У знак сећања на мајку променио је средње име. У роману описује суровост рата из перспективе двадесетогодишњег  војника. Радња књиге описује рат, окрутност  нациста, расизам и нељудске методе Трећег рајха из сасвим друге димензије, преваре и манипулисање, отвара други поглед на људску психу и немоћ. Ремарк је реалистички и потресено  хуманистички  показао раздобље Првог светског рата. Тај роман му је донео светску славу. До 1955. године, књига је само у Немачкој штампана у више од милион примерака.

                2

Због нацистичког режима, који забрањује и спаљује Ремаркове књиге, тврдећи да он вуче порекло од француских Јевреја и да је презиме Ремарк у ствари “Крамер” читано уназад. Сели се у Швајцарску, а затим емигрира у Сједињене Америчке Државе са својом првом женом, Ислом Жан Замбуи, да би после једне деценије (1947. године) постао пуноправни амерички држављаним. Пар се разводи, а Ремарк се шездесетих година двадесетог века поново жени холивудском глумицом Полет Гонард.

         

У периоду између два рата написао је још и “Повратак” (1931), и “Три ратна друга” (1836). Након тога пчетком Другог светског рата пише романе “Љуби ближњг свог” (1941), “Тријумфална капија” (1946) и по завршетку рата романе “Искра живота” (1952), “Време за живот и време за смрт” (1954), “Црни Обеликс” (1956), “Небо не зна за миљенике” (1961), “Ноћ у Лисабону” (1963) и “Сенка у рају” (1971) који је објављена постхумно. Написао је још триста љубавних писама Марлен Дитрих, са којом је био у вези 3 године. Његове књиге преведене су на 58 језика. Читајући Ремаркове књиге стиче се утисак да је свака аутобиографска, нарочито с обзиром на његову велику вештину описа различитих ситуација. Стилом писања разумљивим свакоме, а у исто време отварајући многа “тешка” питања, показује изузетну списатељску моћ. Тај највећи писац свог доба и миљеник читалаца до детаља описује сваку ситуацију, тако јасно и често натуралистички. Ерих Марија Ремарк умире 1970. године у Швајцрској, у седамдесет и другој години живота.

“Човек је велики у својим крајностима. У уметности, мржњи, егоизму, чак и у жртвовању, али оно што највише недостаје то је извесна средња доброта.” (Љуби ближњег свог)

ОДАБРАНИ ЦИТАТИ

Анђела Јовановић IV/6
Јелена Меденица   IV/6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>