Пројекат Велики рат у школској 2015/2016. години

НА ЗАПАДУ НИШТА НОВО

           У трећој година рада на пројекту Велики рат планира се обележавање и рекапитулација свих значајних историјских догађа и личности из ратне 1916., пре свега највећих битака Првог светског рата из поменуте године. Поднаслов пројекта, за овај период, инспирисан је романом Ериха Марије Ремарка –На западу ништа ново
Методолошки приступи, који су у пракси били инспиративни, примењују се континуирано уз могућност симултаних истаживачких иновација. Радно поље обухвата  два тима: тим ученика који спроводити књижевнотеоријску у књижевноисторијску анализу на задате литерарне теме и тим ученика чији је рад усмерен на историјску и фактографску грађу. Оба тима синхронизовано истражују и размењују искуства и резултате (формално-садржајно повезне) и остварују могућност формирања подгрупа како би се успешније решавали сложенији захтеви.
У складу са школским планом и програмом циљна група су ученици трећег и четвртог разреда који из историје и књижевности обрађују тему Првог светског рата, али и остали ученици који препознау своја интересовања у овој материји.

У фокусу литерарних истраживања су следеће књижевна дела:

 • Ерих Марија Ремарк  На западу ништа ново
 • Кен Фолет  Суноврат дивова
 • Александар Гаталица  Велики рат
 • Стеван Јаковљевић  Српска трилогија
 • Добрица Ћосић  Време смрти  (III књига)

Планира се посета споменицима културе, изложбама и другим манифестацијама организованим у Београду (Архив Србије, Војни музеј, Музеј града Београда и друге институције).
Од 2014. године објављен је велики број стручних књига са тематиком из Првог светског рата, па се планом обахвата и одлазак ученика на презентације, као и могућност да се у оквиру школе организују доласци и предавања аутора, историчара, професора и других истраживача, што би значајно допринело квалитету рецепције грађе (историјске и фиктивне) и разумевању друштвене и културне позиције са које се актуелно сагледава Велики рат и нарочито 1916.
Читањем и анализом књижевних дела, упознавањем са фактографијом и докуменатарним садржајима, циљано се развијају компетенције ученика да самостално истражују и своје закључке презентују. У потпуности се конкретизује међупредметна повезаност и практична сарадња, модернизује и квалитативно помера наставни и ваннаставни процес.
Подразумева се примена свих информационих извора: библиотечки фонд, електронски фонд, интернет, уметнички и документарни филм, позоришне предтаве, округли столови, презентације… Од ученика се очекује да у складу са стеченим и развојним овладавањем информационим технологијама, своје резултате рада форматирају и архивирају на технолошки напредан и свремени начин.
Намера нам је да се што више ученика укључи у овај начин рада, а мотивациони импулс који се пружа ученицима је у широкој организационој слободи, груписању по афинитетима, самосталном избору лидрера и техничких реализатора.

Драгана Мишић, професор историје
Данијела Вујисић, професор српског језика и књижевности

Једно мишљење на „Пројекат Велики рат у школској 2015/2016. години

 1. Поштовани,

  ја сам Небојша Петровић, професор социјалне психологије на Филозофском факултету у Београду. Заинтригирао ме је ваш веома занимљив и користан сајт, па сам хтео да Вас упитам, да ли бисте имали времена да мало попричамо о Вашим искуствима.
  Ја наиме радим на европском пројекту о социјалним репрезентацијама историје, и планирам да до следеће године објавим и једну књигу о тој ”психолошкој страни историје”, односно како људи, појединци и друштва, виде и доживљавају историјске процесе.
  Такође радио сам и једно истраживање о осетљивим темама у настави историје (вероватно су моји студенти и Вама доносили један упитник), те бих ту такође волео да чујем неке ваше увиде: има ли уопште осетљивих тема, шта једну тему чини осетљивом, да ли је она осетљива само са становишта наставника или и ученика и слично.

  Тај наш потенцијални сусрет не треба да буде нешто посебно званично, можда можемо уз неку кафу да попричамо. Било би ми заиста драго да чујем Ваша гледишта јер је и из овог сајта видљиво да сте веома мотивисани и компетентни око ових тема.

  Срдачно

  Проф. др Небојша Петровић

  П.С. Можете ми се јавити или на горњу електронску адресу, или на мобилни телефон 0669495365

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>