Дневник Драгољуба Вељановића, ђака војника

Полазак

Навршила је прва година великог рата а изгледи на његов свршетак толико су далеко да се ни сагледати не могу. Море људске крви расте све више и више и прети да потопи не само Европу већ цео свет. Неки бес обух[ватио] људе па као помахнитали устремили се једни на друге. Све нове и нове класе позивају се под заставу те они који се још ни са дечаштвом нису растали хитају да својим  младим животима и младим дечачким телом одбране отаџбину, своја огњишта. Стеже јесен а са њом киша, блато, хладан ветар што до костију продире. Раскаљаним друмовима вуче се лагано без речи читава река људства. Војници помешани са избеглицама старцима, женама и децом корачају и хитају. Последња класа регрута рођених 1896. г. одлази у своје окр[ужне] команде да буду упућени на кратку војну обуку и одлазе на положај.

Возови закрчили пругу. Дани пролазе а перон станички не празни се. Све нове и нове поворке стижу. Заробисмо један воз који превози _________ за Ниш и најзад стигосмо у Ниш из Ниша преко Прокупља, ________ и Подујева у Приштину. Веза преко Ристовца са Скопљем била је већ прекинута. Из При[штине] упутише нас у Скопље преко Качаника и док смо стигли у Урошевац Бугари су већ били у Скопљу – поново у Приштину а одатле у Призрен, Дебар, Стругу у Охрид. Из Охрида у Св. Наум – неколико дана провели смо у Св. Науму. Без хлеба на цичи зими у Св. Науму. Узбуркано језеро, хучи, пени и бесомучно бије.

Из Охрида преко границе у Корчу, Лерин па у Солун.

Ђачка чета у Солуну. Савезници. ________ напада. Топчински логор. Напад и пропаст цепелина.

strana 1 strana 2

 

Драгољуб Вељановић рођен је 1896. године у Шапцу.

У лето 1915. године, после завршеног другог разреда Учитељске школе у Неготину, добија позив за регрутацију и као ђак је послат у Ђачку чету у Скопље. Тај пут од Шапца према Скопљу је укратко описао у Дневнику.

После рата је средио своје белешке. Груписао их је у три дела (период пре, за време и после рата) и све прекуцао на машини. Једино је други део, који описује ратна збивања, сачуван и у рукопису.  Назвао га је Успомене из рата 1916-1918. и у њему су  описани догађаји од јула 1916. до новембра 1917. када је одлуком Министарства просвете повучен са фронта и послат у Волос на завршетак школовања.

Ово је једини део у рукопису који се односи на 1915. годину. Исписан је графитном оловком и зато скенови нису најбољи. Све касније је писано мастилом, те  је  читљивије.

Рукопис није публикован и налази се у породичној архиви.

 

Татјана Бјелановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>