Активности ученика Шесте београдске гимназије

Историја Гаврила Принципа

_____________________________________________________________

Посета позоришној представи

У склопу пројекта Велики рат ученици Шесте београдске гимназије гледали су у Народном позоришту представу Српска трилогија, рађену по истоименом роману Стевана Јаковљевића из 1937. Трилогија обједињује већ објављене романе:

Деветсточетрнаеста 1934, Под крстом 1935, и Капија слободе 1936.О овој се представи развила жучна и обимна полемика критичара и публициста у дневним и недељним новинским издањима.

Једно је неоспорно, са представе се не излази без утисака, а какви ће бити – гледајте и процените сами!

Српска трилогија

_____________________________________________________________

Посета Архиву Србије

Ученици четвртог разреда Шесте београдске гимназије, у оквиру пројекта Велики рат, посетили су изложбу Први светски рат у документима Архива Србије (Изложба I ). Поставка је доступна јавности од петка 14. фебруара 2014. године (Архив Србије, Карнегијева 2, Београд).Изложба је реализована под покровитељством Министарства културе и информисања поводом националног празника Сретење – Дан државности Републике Србије.Циљ посете је упознавање ученика са садржајем и структуром изложених докумената (везаних, пре свега , за Сарајевски атентат и непосредна диполоматска и политичка реаговања), те прикупљање релевантних информација ради даље реализације пројекта Велики рат.

DSC02108

_____________________________________________________________

Душан Бабац је аутор књиге Српска војска у Великом рату 1914 – 1918. године. У Шестој београдској гимназији одржано је представљање садржаја књиге од стране самог аутора. Душан Бабац се, између осталог, бави истраживањем војне историје. Говорио је ученицима четвртог разреда друштвеног смера у оквиру пројекта обележавања 100 година Прог светског рата који заједнички воде професорке мр Данијела Вујисић и Драгана Мишић.

DSC02187DSC02185

DSC02186

_____________________________________________________________

Посета Етнографском музеју

У склопу језичко-стилске анализе романа Време смрти (прва књига) Добрице Ћосића, у почетној истраживачкој фази, испоставило се неоходним објаснити лексички слој који обухвата архаизме и историзме. Како би се тачно утврдило значење непознатих и мање познатих речи, Аница Клисурић ,ученица IV/4 Шесте београдске гимназије, и професорка историје Драгана Мишић, посетиле су Етнографски музеј у Београду и покушале да и ту нађу одговоре на неке језичке недоумице. Сачиниле су већи број фотографија за илустровање овог истраживања. Након тога настао је Аничин текст о наведеној теми као значајна помоћ за семантичко и лексичко разумевање романа.

_____________________________________________________________

Посета Универзитетској библиотеци

Простонародна дигитална читаоница

     Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ отворила је дигиталну  читаоницу са темом  Одабрана колекција антиревизионистичке  литературе о Првом светском рату , чиме се придружила обележавању стогодишњице од почетка Великог рата.

Ученици Шесте београдске гимназије посетили су  15.04.2014.године ову значајну институцију и упознали се са садржајем дигиталне читаонице.  Дочекао их је и поздравио др Александар Јерков, директор библиотеке, а неопходне информације и инструкције за коришћење дигитализованог материјала  пружила им је Дејана Каваја, стручно лице из Одељења за научне информације.  Ученици су могли да истражују јединствену литературу о Првом светском рату објављену на српском, енглеском и француском језику.  Резултате истраживања презентоваће у новим текстовима за пројекат Велики рат. Договорена је још једна посета библиотеци за 23.05.2014. када ће за ученике ( пре свега матуранте) бити одржано предавање  о комплетним ресурсима институције и свом постојећим моделима њиховог коришћења.

IMG_20140426_WA0003

IMG_20140426_WA0004

IMG_20140426_WA0005

IMG_20140426_WA0006

IMG_20140426_WA0008

IMG_20140426_WA0012

_____________________________________________________________

Један школски час

               У одељењима IV/1, IV/3 i IV/4  обрађена је 9. 04. 2014. (5. 6. и 7. час)  наставна јединица:  Роман Време смрти (прва књига) Добрице Ћосића – приступ делу.  Час је реализован уз подршку информационо-комуникативне технологије,  као својеврсна корелација предмета српски језик и књижевност и историја,  те уз примену елемената технике вршњачке едукације. Часу су присуствовали директор школе, педагог и професорка историје Драгана Мишић.  Комплетан реализаторски поступак препуштен је ученицима, члановима тима који ради на пројекту Велики рат:  Игор Марковић, Анђела Јовановић, Сања Новаковић, Јелена Нонковић, Божидар Костић, Лазар Челић, Алекса Петровић и Михаило Милићевић.  

                Коришћењем садржаја школског блога, посвећеног теми обележавања сто година од почетка Првог светског рата, илустративно је остварен књижевнотеоријски и књижевноисторијски приступ Ћосићевом роману. Дефинисани су: тема, грађа, композиција, хронотоп и ликови, пре свега историјски и њихово уметничко обликовање. Краћим освртом на постојеће архаизме и историзме наговештен је даљи рад на анализи језичко-стилских особености, као и потенцијална истраживања везана за фиктивне јунаке, народ као јунак и друке структурно-поетске елементе романа.

                Коришћени су и значајни резултати историографског истраживања које је тим спровео – Градови у Првом светском рату -  Ниш, Скопље, Крагујевац и Ваљево ( топографсака места из романа); значајне битке из 1914. , историјске личности и њихове заслуге (Пашић, Мишић, Путник), а све поткрепљено мноштвом фотографија, мапа, цитата, анегдота, паралелизама…

             Остварени су  зацртани циљеви часа: формално-садржајно отварање романа Време смрти за даљи аналитичко-синтетички приступ и повезивање историографске и књижевне грађе уз подршку свремене комуникативне технологије.

Мр  Данијела Вујисић

 DSC02432  DSC02439

 DSC02438 DSC02437 DSC02436

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>