Изложба „Немојте нас заборавити”

Изложба под називом „Немојте нас заборавити” свечано је отворена 15. октобра 2014. године у галерији Српске академије наука и уметности поводом обележавања стогодишњице од Великог рата.

Изложба представља стваралаштво фотографа Ристе Марјановића и сликара Васе Ешкићевића који су такође и учесници рата и чине је 60 фотографија, 25 слика и 81 скица. Назив је преузет из наслова књиге ратног дневника Милана Вакањца, српског официра и добровољца у Првом светском рату.  Посетиоци су били у прилици да виде шта је заправо рат из перспективе обичних људи који су храбро изгубили своје животе на бојишту.

Фотографије приказују свакодневни живот жена и деце који су били у тешком положају исто колико и војници. Осим тога, оне нам дочаравају атмосферу тог периода, можемо осетити хладноћу и голготу преласка Срба преко албанских планина, примораних да напусте своје домове, као и мирис запаљених кућа.  Фотографије су сведочанства  одважности српских војника који су желели да се супротставе непријатељу и одбране своју отаџбину.

Материјал за изложбу упутили су:  Војни музеј, Галерија Матице српске, Спомен-збирка „Павље Бељански“, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Српска читаоница из Ирига, Војна академија и приватни колекционари.

Изложба ће пред посетиоцима бити до 25. новембра 2014. године.

Ђурђица Јовановић 3/7

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>