Изложба Рат и плакат 1914-1918

            Изложба под називом Рат и плакат  1914-1918 постављена је у Музеју примењених уметности у Београду. Циљ изложбе јесте приказивање снаге којом је плакат, и сам текст или слика на њему, могао да буде сугестиван, чак и манипулативан и да утиче на људе .

Изложбу чине три дела : Плакат у свету, Србија на плакату и Плакат у Србији. У првом делу приказано је седам најчешћих тема које су се у време Првог светског рата појављивале на плакатима свуда у свету : регрутација, противник, зајам, штедња, доброчинство, рекламе, док седму тему чине симболи од којих је сваки представљао по једну причу . Језик симбола је коришћен ради лакшег, али и дубљег разумевања порука. Други део изложбе приказује велике акције прикупљања помоћи које су се одвијале у Француској, Америци и Енглеској. Такође, у том делу изложбе налазе се и плакати на којима се спомињала и Србија у позитивном или негативном контексту. У трећем делу изложбе приказани су прогласи који су се штампали на територијама Аустроугарске и Краљевине Србије.

Посетиоцима изложбе пружена је могућност да виде и најпознатији плакат из Првог светског рата (плакат сликара Џејмса Монтгомерија Флега),који је штампан у највећем тиражу у историји, да добију објашњење значења Плавог и Зеленог крста, као и да виде како је Србија приказана на плакатима савезника, али и противника.

Помоћ у остварењу изложбе пружили су Imperial War Museum у Лондону, The Library of Congress у Вашингтону, Музеј савремене уметности Русије у Москви,Колеџ Колорадо, Народна библиотека Србије, Архив Србије и Музеј Војводине, а изложбу су подржале и Амбасаде Аустрије, Велике Британије и Француске.

Изложба ће трајати до 31. јануара 2014. године.

 

Миљана Јовановић 3-3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>