Изложба Србија 1914.

Изложба под називом Србија 1914. настала је поводом обележавањастогодишњице од почетка Великог рата. Уз техничку помоћ 3Д апликације посетиоцима изложбе омогућено је да се на занимљив и илустративни начин упознају са догађајима пре почетка рата попут Анексионе кризе, Царинског рата, Балканских ратова, Сарајевског атентата, Нишке декларације, али и са ратним успесима српске војске током прве године ратовања.

У уводном делу приказан је успон Србије од 1903. до 1914. ,  за време владавине краља Петра I Kарађорђевића. То је период у коме српско друштво доживљава процват на пољима науке, културе , привреде и доба када се  Србија постепено европеизује.

Други део поставке приказује реконструкцију три најважније битке у којима је српска војска учествовала : Церску битку (прва савезничка победа над Централним силама у Првом светском рату) , као и битке на Дрини и Колубари.

Изложба обилује експонатима  из власништва важних и најутицајних људи тога доба. Може се видети и наоружање које је српска војска користила, хируршки прибор, и многи предмети из ратне свакодневнице: опанци, капе, опасачи војника и др.

У реализацији изложбе, осим Историјског музеја Србије, учествовали су и Војни архив, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“, Музеј града Београда, Железнички музеј, Музеј историје Југославије, Фототека САНУ , Народна библиотека Србије и многи други.

                         

                                                                                                      Миљана Јовановић   III/3

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>