Крагујевац у Великом ратy

Почетком Првог светског рата Крагујевац је седиште највиших државних установа и Врховне команде која је са савезничким мисијама била смештена у згради Окружног суда одакле је Војвода Путник (рођени Крагујевчанин, ђак Крагујевачке гимназије) руководио Колубарском битком којом су Аустријанци протерани из Србије.

У то време Крагујевац је био један од највећих сабирних центара оболелих од пегавог тифуса. Страдало је чак 15% градског становниства.

Аустроугари су бомбардовали Крагујевац 27. маја 1915. године. Дана 30. септембра 1915. године три аустроугарска авиона бомбардовала су Крагујевац. Радоје Љутовац је по наређењу командира већ био код свог топа, који је био модификовани турски топ, заробљен 1912. године и није имао противавионску намену. Нанишанио је и опалио гранату у правом моменту. Погодио је авион, марке Ферман, који се затресао, из њега је кренуо да избија дим и затим се срушио на земљу, у Улицу престолонаследника Петра, поред куће Обрена Јанковића. Ово је било прво забележено обарање авиона дејством са земље у светској историји ваздухопловства. Нажалост, аустро-немачке јединице су заузеле град 2. новембра 1915. године.

Град је ослобођен 27. октобра 1918. године.

 

Занимљивости:

http://www.intermagazin.rs/kralj-petar-na-frontu-srbiju-neprijatelj-moze-zauzeti-samo-preko-mene-mrtvog-i-mojih-sinova/

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:451827-Momcilo-Gavric—najmladji-vojnik-Prvog-svetskog-rata

http://www.serbia.com/srpski/svet-o-junastvu-srba-u-prvom-svetskom-ratu/

 

МЕСТО СА КОГА ЈЕ РАДОЈЕ ЉУБАТОВАЦ ОБОРИО ПРВИ АВИОН СА ЗЕМЉЕ У ИСТОРИЈИ ПРОТИВВАЗДУШНЕ ОДБРАНЕ