Драгутин Димитријевић Апис

Драгутин Димитријевић Апис је био пуковнику војсци Краљевине Србије и један од организатора завере официра која је изврсила Мајскипреврат 1903. године, када је убијен краљ Александар Обреновић са супругом Драгом и на престо доведен Петар I Карађорђевић.
Рођен је у Београду 1876. Рано је остао без оца. Заврсио је основну школу у Нишу а гимназију у Београду. Након гимназије је уписао нижу школу Војне академије, коју је завршио 1896. године, а 1898.уписује вишу школу Војне академије за генералштабне официре. 1899. постаје пешадијски поручник.29. маја 1903. повео је официре из официрског дома у двор где је, приликом потраге за краљем и краљицом, тешко рањен 3 пута у груди. 1905.положе испит за Генералштаб и убрзо је отпутовао на студије у Берлин.
1911. године Апис је са својим друговима основао тајно удрузење Уједињење или смрт познатије по имену Црна рука. Црна рука је представљала чисту војничку опозицију цивилној влади. Приморали су краља Петра да распусти владу Николе Пашића. Имали су јак утицај на Народну одбрану, кроз коју су покушали да прошире свој утицај у Босни и Херцеговини (атентат као метод и реакција на анексиону кризу). Контролисали су организацију Млада Босна, која је 1914. извршила атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.
Апис је у Првом светском рату водио обавестајну слузбу. У децембру 1916. ухапшен је на Солунском фронту због сумње да је планирао атентат на Александра Карађорђевића и због прикривања Радета Малобабића и Мухамеда Мехмедбасића који се, као и он, везују за покусај атентата на Александра Карађорђевића. Процес је вођен у Солуну пред војним судом. 23. августа 1916. Апис је осуђен на смрт. Стрељан је уСолуну14. јуна 1917. године, заједно са мајором Љубомиром Вуловићем и Радетом Малобабићем.

УБеограду,наобновљеномсудскомпрецесу 1953. године, ДрагутинДимитријевићАписје рехабилитован. Његовгроб се налазинаЗејтинлику.
Био је одликованорденом “ПетарМркоњић” ;ОрденомКарађорђевезвезде И,ИИ и ИИИ реда ; Орденом “Милос Обилић” …

image1 image2

Литература:

„Апис-убицаилимученик“СањаАнтић, Вечерњеновости

Зашто је стрељан Aпис („Политика”, 27. децембар 2016)

ДушанСавковић, Апис, Делфикњижара

 

Алекса Живковић IV/1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>