Архиве категорија: Некатегоризовано

ЦРВЕНЕ МАГЛЕ (ПРОЈЕКАТ ВЕЛИКИ РАТ У ШКОЛСКОЈ 2017/2018. ГОДИНИ)

ЦРВЕНЕ МАГЛЕ

 Било је једно снажно колено људи и ја сам тим планинским дивовима припадао. (…) А ја сам волео те крепке природне људе што су мирисали на планинско цвеће и ширили око себе онај лаки ваздух планина, пун страсне ватре и снаге, пун поштеног поноса и простоте, пун оне простодушне срдачности. И рекао бих: још моја душа лута по планинама.

Драгиша Васић Црвене магле

 За школску 2017/2018. годину радни поднаслов пројекта узет је из романа Драгише Васића „Црвена магле“. Тим ученика, који истражује историјску грађу, имаће за предмет дешавања из ратне 1917. и 1918. године, а тим за књижевноисторијска и књижевнотеоријска истраживања бавиће се проучавањем и интерпретацијом  следећих дела:

  1. Драгиша Васић „Црвене магле“, „Утуљена кандила“
  2. Милош Црњански „Дневник о Чарнојевићу“
  3. Милутин Бојић „Песме бола и поноса“
  4. Добрица Ћосић „Време смрти“, IV књига

 

Пројекат воде  просветни саветник Драгана Мишић, професор историје, и др Данијела Вујисић, професор српског језика и књижевности.

И ја сам историчар

Центар за српске студије спроводи конкурс за ученике средњих школа под називом „И ЈА САМ ИСТОРИЧАР“. Право учешћа на конкурсу имају ученици средњих школа са територије Републике Србије који спроведу самостално истраживање и напишу рад у оквиру једне од понуђених тема:
1. Мој завичај у Великом рату (теме из локалне или породичне историје)
2. Свакодневни живот у Великом рату
3. Војска у Великом рату
 
На овој страни налазе се радови који су ученици Шесте београдске гимназије у оквиру пројекта Велики рат урадили. 
Радове је менторисала Драгана Мишић, професор историје.
—————————————————————————————————————